Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sam Się Wyłącza ...

Andreal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno wymieniłem mój wiatrak od procesora. Wszytko dobrze zainstalowałem. Nic nie połamałem, nic nie odstaje, ogółem wszystko jest tak jak powinno być zamontowane. Po pierwszym uruchomieniu komputera po wymianie - off. 5 sek i usłyszałem dźwięk po czym komputer się wyłączył. Dźwięk był niski i krótki (tiiiit). Coś tam zmieniłem w BIOS'ie ... Dobra, teraz wyłącza się po jakimś czasie. Niekiedy po 5 min, niekiedy po 20 min. Zauważyłem, że w czasie wydajnej pracy się wyłącza ... O co mu chodzi? Czy można uniemożliwić mu samoczynne wyłączanie, a jak tak, to czy nie będzie jakiegoś zagrożenia, że sprzęt się popsuje? o.O

Opublikowano

Sprawdz czy aby na pewno wiatrak chodzi, wyjmij i wloz pamiec ram, karte graficzna, jesli jestes ogarniety to procesor tez, podociskaj zlacza od dyskow, Mozesz tez podlaczyc inny wiatraczek chcociaz watpie aby wiatrak byl przyczyna awarii, najwidoczniej cos naruszyles przy montazu.

everythingfou - sprawdź to.

Opublikowano

moze tez zasilacz nie ogarniac Przy Wysokich temperaturach Procesora I karty graficznej komputer samoczynnie sie wylaczyl bo nie moze pracowac w takiej temperaturze Zobacz all W Everescie jak sa wysokie temperatury to Mozliwe ze wiatrak jest za slaby

Opublikowano

Tamten wiatrak był gorszy i było przecież dobrze ;/ ...

Pamięć RAM wyjąłem i jest wszystko ok z nią. Nie jest popsuta

Opublikowano

@Up

Pomoże a nie pomorze.

@Topic

Ja miałem podobnie jak ty, komputer włączał się po jakimś tam czasie, wyłączał się samoistnie, a wszystko to było winą zasilacza, ja sprawdziłbym go w pierwszej kolejności, u mnie wymiana zasilacza pomogła.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

iRokushou ma rację. Sam doświadczyłem takiego przypadku, komputer mi się wyłączał samoistnie , nawet w bezstresowej pracy. Posprawdzałem wszystkie podzespoły no i okazały się sprawne. Oczywiście po wymianie zasilacza komputer chodził normalnie.

Na 99% to zasilacz . Polecam wymienić go w najbliższym czasie , bo jak się spali to nie tylko on , a także procek , płyta głowna i inne podzespoły.

Podaj model zasilacza oraz nazwę.

PS.Jak będziesz kupował to polecam firmę Chieftec.

Nie będzie niczego.

Opublikowano

Zasilacz: ATX Swiching Power Supplies, RoHS compliant 2002/95/EC

DC OUTPUT - 420 WATT

AC INPUT 220-240V 8A

FREQUENCY 50-60 Hz

DC OUTPUT (tabelka):

+5V +3.3V +12V -5V -12V +5VS8

35A 28A 17A 0.3A 0.8A 2A

Opublikowano

A może poprostu podczas tego "ustawiania" w biosie ustawiłeś ,że komp ma się wyłączać ,gdy procesor osiągnie 50 stopni ? Ustaw 60/70 powinno pomóc.

@down Nie zaszkodzi zobaczyć ;p Może jednak ;>

Opublikowano

Nie, nie. W BIOS'ie coś poprzestawiałem, ale na pewno nie Waring Temp CPU. Nawet jeśli to i tak BIOS jest świeżo zresetowany przeze mnie, baterią, po czym nawet do niego nie wchodziłem, więc ta opcja odpada ;/...

zawsze mozna zrobic formata, to chwila a raczej pomorze.

Wolałbym zostawić formata, jako ostateczność, ponieważ trochę tych danych na dysku jest i to nie jakiś badziewnych gier, wiec ...

Opublikowano

Ema

Spróbuj może zmienić temperature w biosie do wyższej ale za dużo nie radze bo zjarasz wszystko : > . I na 100 % to jest zasilacz nie ogarnia, karta się nagrzewa wiatrak szybciej pracuje i zasilacz jeb...

notoacta250.png

Opublikowano

Format tutaj nic nie pomoże , wina sprzętu nie oprogramowania. Zasilacz w pewnym momencie traci napięcie , i komputer gaśnie. Radze Ci wymienić szybko , bo niedlugo to cały komputer wymienisz.

Nie będzie niczego.

Opublikowano

Załatw jakiś lepszy zasilacz nie koniecznie od razu kupuj i sprawdź czy problem nadal istnieje.

Opublikowano

NIESTETY! Wymieniłem zasilacz, problem występował. Dodałem do tego nowy wiatraczek do grafiki, problem z głowy, ale ten niewiadomy AUX ma przy stresie 100%, 120*C. To nie jest normalne. Musiałem coś zrobić złego grafice ...

Opublikowano

Doszedłem do wniosku, że kupuję nowy zasilacz - CoolerMaster Real Power 450W RS-450-ACLY

Może jakieś opinie o wyborze?

Dobra, mam zasilacz, ale problem nadal występuje ... Ale jest poprawa: komputer w stresie wytrzymuje dłużej. Jak patrzyłem film nagrany na twardziela nic się nie działo, dopiero jak zacząłem patrzeć film z internetu na YouTube, wyłączył się tak po 3 min ...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

JUUUUUPI JAJOOOŁŁ! Rozwiązałem problem. Wystarczyło tylko nałożyć na nowo pastę na radiator, bo tamta poprzednia już wyschła (chyba za długo stała w magazynie). Powinni dawać tubkę z cooler'em, a nie, że sami od nowości nakładają ... Wszystko na razię hula i niech tak już zostanie, bo mam już dosyć. :D :D xD

DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC!!! (chociaż nikt nie wpadł na pomysł z tą pastą, ale próbowaliście mi pomóc i to się liczy)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...